The Kräftinator!

När den är blöt!
Jag har länge sökt efter ett kräftmönster till flugspöet. Jag har funnit många snygga, enkla, svåra och omöjliga.. Problemet är att de jag testat binda blir inge bra, de jag försökte skapa själv blev heller inge bra. Jag har köpt några och fått någon. Jag har testat dem men utan något vidare bra resultat. Det som sedan slog mig var att jag måste komma på något själv. Om man faktiskt tittar på hur en kräfta ser ut, så saknar den ju allt hår/spretigt som varje imitation mer eller mindre har på nätet. En kräfta är ju helt sonika stenhård och stilren! Har du sett en kräftklo hårig som en mansröv? Nä de har du inte! Jag började med en fluga för abborrfisket som jag gjort några varianter på, den har fungerat bra det lilla den testats och jag önskar att de där riktiga nypen jag hade i flugan också hade landat i håven.. men jag kände att nu är jag något på spåren här!
Denna flugan ovan kör jag med flugspöet och jag tror att den har mycket kvar att ge! En variant för att få den att fly på ”rätt håll” är denna flugan:
Jag har vikt in stjärten på flugan genom öglan för att unna dra den snabbt genom vattnet flyende som en riktig kräfta. Denna Har jag ännu inte hunnit testa men är spänd inför jungfruturen på denna! Hur som haver är det inte denna flugan som jag gör en step by step på här. Men den flugan ovan födde idén till en fluga som ska användas från båt och is till pimpelfisket, eller varför inte med UL-spö? Jag har försökt att fiska med balansare och jigg med ekolodet som hjälp från isen med mycket magert resultat. Med jigg har jag lyckats peta upp ett gäng men balansare kan jag inte förmå att fiska bra, hur gärna jag än vill... Därför slog det mig att jag får försöka komma på något som kan lösa detta fisket.. därav satte jag mig vid städet och tänkte göra en jiggpimpelfluga. Kräfta är det första som slår mig att kan man nå en fullgod imitation som gör att abborren verkligen inte tvekar på vad det är den ser, då bör en kräfta bli tagen för en matbit ganska snabbt! Jag kallar mitt mönster The Kräftinator! Jag kallar den det för att det är töntigt och roligt! Här kommer en Sts på pimpelflugan!
Det mest nödvändiga att jobba med! Kom ihåg att säkra och limma lite var stans!
Ta något material som är skinn/syntetskin en 2mm tjockt max. Klipp ut formen som egentligen är en enda stor ryggsköld på flugan. För att tjäna tyngd till flugan som är det svåra att nå utan att den blir klumpig. En bit ståltråd där två blyhagel limmas och knäpps fast i kanterna för att utgöra ögon och även ge tyngd till flugan. Vill man ha dessa svarta är det bra att måla dem direkt!
Ta valfri jiggkrok, knipsa av en bit ståltråd och förläng krokslaftet undertill framför krokögat. Fäst in med bindtråd och blya sedan såhär eller önskad mängd. Ju tyngre ju bättre naturligtvis..
Sådär nu börjar pillet.. ta ryggskölden på kräftan och trä den igenom kroken mitt på skinnet. Fäst därefter in skinnet med hjälp av bindtråd så högt upp på krokskaftet du kan, men tänk på att det andra skinnet ska pressas ner mot kroken. Ju högre upp man fäster stjärten ju mindre blir krokgapet. Jag gillar att dölja kroken så mycket som möjligt i mitt fiske!
Efter detta fäster man in chenill. I detta fall valde jag ljust skinn och vitt chenill för att kunna färglägga själv. Annars tycker jag mörkt skinn och brunt chenill gör susen. Fäst det så långt bak nära infästande av stjärten som du kan. Därefter tar du en nylonlina som ska bli ribbingmaterialet så småningom och fäster in det jämte. Sen tar du benen och fäster dem längs med kroken där du vill ha dem. Jag gillar o ha dem ganska långt bak ändå.
Härefter är det dags att Linda chenillet fram och förbi benen. Fästa in det och låta det vara så länge. Sen trycker man ner ryggskölden av skinnet mot chenillen och ribbar så många segment man vill och kan. Dra åt ett par varv på varje ställe. Gå fram tills den tjocka biten på ryggskölden nås och fäst in nylonen hårt.
När du nått hit börjar det roliga. För nu börjar den se ut som en kräfta.. här tar du klorna, viker bak ”thorax” på kräftan och limmar dem på plats där du vill ha dem.
Därefter tar du och mäter ut ungefär var nosen från skinnet på ryggskölden kommer hamna och binder in samt limmar fast blyhagelögonen.
Nu tar man en syl, eller som jag en skalpellkniv och gör ett hål för att trä krokögat genom skinnet och möjliggörs det sista segmentet om låser kräftans thorax framme vid ögonen. Glöm inte att linda fram chenillet dit du vill ha det!!!
Jag fäster in som på bilden precis bakom ögonen och klipper sedan bort/lindar ner den lilla flärpen skinn som lägger sig emellan. LIMMA FAST HÄR ORDENTLIGT NÄR DU VIKER ÖVER. Man vill inte att denna biten lossnar under fisket sen. Sen drar jag dit spröten, spröten är valfri hackelstomme där fibrerna rivits av. Fäst dem hårt och limma. Här väljer jag hårda spröt, eftersom poängen med flugan är att fisken. Ska ta flugan bakifrån (hey inga snuskiga tankar nu.. vi är snart klara..) så gör det inget om spröten är stenhårda.
När spröten fästs in kan du dubba runt och över ögonen. Därefter när du fått önskat ansikte på kräftan nyper du av överflödig ståltråd så nära dubbningen du kan.
Nu då.. det estetiska kvar.. väljer man ljust skinn kan man ju måla som man vill. Jag föredrar egentligen en stilren naturfärgad kräfta men valde här för syns och enkelhetens skull ett ljust skinn för att visa bättre de olika stegen. Över och under ser ut såhär. Trimma, limma och förstärk där det behövs!
Jag försökte göra en lite roligare kräfta genom att köra på en blå med skrikiga klor för en solig vinterdag! Vill man ha mer glans så pensla lack eller uv-lim på skinnet!
Detta är den första step by step på en fluga jag gör. Så eventuella brister lär finnas! Om du gör denna flugan vore jag oerhört tacksam om det skickades någon bild på resultat och om jag fick nämnas vara upphovsman! Vore så otroligt roligt och häftigt att få förknippas med ett mönster! Är det något du undrar är det bara hojta till! Och är du sugen på ett exemplar går det säkert att lösa! Jag hoppas och tror på detta mönster! Men det återstår att se om de randiga tycker likadant! Må bäst! Mvh Joar Sjöström.
Instagram: Lakestream.fishing