De randige i fokus!

 
 
Det här med blogg.. Jag har ju skött denna blogg lika bra som Trump jobbar för världsfred. Å andra sidan är det ju troligtvis bara jag som läser så det är nog ingen som ligger sömnlös över det! Men jag tänkte ändå försöka summera lite av abborrfisket som fick ta över efter flugfisket. För att snabbt nämna just flugfisket så har vädret i mitt tycke varit katastrofalt.. Få insekter dålig ytaktivitet i sjön (kalvsjön) där jag huserat i år samt 3 bompass i rad. Det har aldrig hänt förut så det är en nyttig läxa, även om den är jäkligt tråkig. Men så började abborrpirret infinna sig i mig nu mot augusti och det har varit i fullt fokus sedan dess.
 
Det har varit en sommar av ganska trögt fiske och framförallt begränsat fiske. Vädret har ju varit allt annat än vad man önskat och många gånger får man välja sjö efter vind istället för tvärt om. o hösten som man är i nu har ju inte visat sig från någon bättre sida heller. Men det har blivit en del pass och fler ska de bli. 
 
 
Jag har utvecklats i mitt jiggfiske och det är oerhört skoj. Man lär sig något nytt varje tur och som vanligt har man facit när man åker hem efter en misslyckad tur på vad man borde gjort, samtidigt som man inte fattar något när allt fungerat! Framförallt är det 2 turer i år där man hamnat i en bättre huggperiod med täta hugg och bättre kaliber på fisken!
 
Framförallt är det en tur med brosan där vi stack ut en blåsig gråmulen dag som sakta gick mot att börja ösregna.. Det som hände från att vi åkte ut till det att någon slog på vattenkranen är det mäktigaste jag varit med om inom jiggfiske. I en sjö där vi vet att de finns stor borre valde vi att börja på närmare 10m för att jigga djupt och även använda båtpimpelprylarna. Några små fiskar kom upp både på jigg o mormyska med maggots men de va de små som sagt.. Jag hade med mig infrusna småfisk som jag tacklade på en tung mormyska, o jag tappade något som kan ha varit en av de bättre borrarna jag någonsin kommit i kontakt med.. Med ankarlina måste man satsa hårt och jag tror att drillen blev för hård så knuten vid mormyskan gick tyvärr.. Vi travade på tills vi fick se ett måsdyk en 70m från båten. Upp med ankaret lika snabbt som pensionärerna klipper halvapriset kött på ica o iväg mot måsdyket!
 
Det var här det började hända! I 30-40 minuter fick vi smaka på vad folk kallar bonanza.. Jag tror vi räknade på någonstans kring 25-30 fisk där snittvikten låg någonstans kring 6-8hg med topp på 2 fiskar över 9. Tyvärr kom aldrig den berytkade storfisken även om det kändes som att det skulle ske!! Det spelade ingen roll vad man skickade ut, brodern körde med en Shadteez om jag minns rätt och jag med en Fin-s jigg 10cm. Jiggen fick aldrig nå botten och vi hade hårda hugg i princip varje kast. De tog så i droppet att man han säga innan mothugget att nu sitter den! Vi skrattade o drillade som om det va de sista vi skulle göra på denna jord. Här stämde allt förutom en sak.. Vädret!! man har läst om mulet väder i lågtryck osv.. Denna dagen var det fallande tryck som redan innan inte var speciellt högt, men som de jagade abborrarna! 
 
Sen nästan tvärdog det hela och molnen från Mordor drog in och sen började det regna.. O som det regnade! Vi hade en stor spann med oss, vi sorterade ut de mindre (läs abborrar kring 6hg) och lät de större va kvar. Vi kunde inte slita fram telefonerna och fota på plats i skyfallet så vi tänkte att vi gör det vid land innan realease på de stora.
 
Såhär såg de abborrarna ut som vi tog med oss för att de skulle få pröva på modellandet! 
 
 
 
Brodern med några av klunsarna!
Ó jag med några av de andra klunsarna! Abborrfisket innan kraftigt regn var världsklass och värt att lägga på minnet!
 
Den andra turen som egentligen va en tur innan det fiske som beskrivs ovan, var när jag och min väpnare Jens Jensson skulle ut på sjön där jag fiskat i uppväxten och även gör fortfarande men mer begränsat än förut. Jag förklarade för Jens att denna sjö kanske är den knepigaste jag vet.. Förr när jag va mindre kring 12-14 år, alltså ca 10+ år sedan var fisket efter abborre i denna sjön helt fantastiskt! Då va de ju mete med småfisk och mask som gällde mest, o de klassiska spinnarna! Ett underbart och underskattat bonnafiske helt enkelt!
 
Men vi fick alltid fisk av bättre kaliber på den tiden! Man visste att man åtminstone skulle få en chans på en större fisk! Men en liten sjö, med nätfiske från bönder och ett sinande kräftbestånd gjorde att sjön i princip va värdelös sen.. Det är vad jag inbillar mig i alla fall, åtminstone är jag övertygad om att kräftornas nedgång tog hårt på abborrarna som i princip är riktiga kräftabborrar allihopa.. De stora har rödsprängd buk, de små har också rödsprängd buk och så är det bara med det.. Jag tror inte de förstår att Mört är gott..
 
Denna borren är ett praktexempel på vad jag menar med små kräftabborrar.. Nu ser man ju inte buken men fenorna är röda, och den är guld/rödskimrande för sin ringa storlek på ca 15cm. O sån kondition för att va så liten! otroligt vacker fisk o en fisk som i mitt tycke ser ut att kunna bli riktigt stor!
 
Jag vill även minnas att jag läst/hört av jag tror det va Tobias Fränstam som nämnde det eller någon annan kunnig, att abborrbestånd går i cykler. Att dessa cykler skulle vara kring någon 10års period. O det som är spännande efter att jag la den faktan/påståeendet i huvudet är att det faktiskt verkar stämma rätt bra på denna sjö. För den är på uppgång! Redan förra sommare och nu i början av sommaren konstaterade brosan att han o hans sambo fick ganska fina abborrar för sjöns mått mätt kring 2-4hg när de va ute o mysfiskade med lite spinnare och sådär. I vanliga fall går det väl 25 fiskar ibland på varje 3hg borre.. om man ens får någon sådan på en tur. Så har det åtminstone varit. Men kräftorna har återhämtat sig och är nu talrika, det borde ge borrarna en oerhörd boost!! MEN NU då när jag tog med mig Jens så skröt jag lite kring sjön, räknade upp antalet kilosfiskar vi tagit och drog någon tafatt historia kring fisket i sjön förr och även det klassiska ryktet att en 2kilos borre ska ha plockats i dess mystiska mörka vatten..
 
Vi drog ut och vädret blev kanon! Det som skulle va en blåsig solig eftermiddag blev snarare en solig varm och vindstilla eftermiddag.. Ibland felar väderapparna åt rätt håll, men de gånger de gör det är lätträknade.. Sjön har många risvasar gamla som nyare. Vi stack bort till en vase som tidigare denna sommar gav mig den första stora fisken på säsongen. En fisk tagen på en liten svart twintail med 5grams skalle. 
 
9hg+ En mycket vacker fisk i bra kondition! Den gjorde mig oerhört glad och stolt över sjön jag fiskat i sedan barnsben!
 
Vid det första stoppet hände inte mycket.. några små pinnar kom upp och lite försiktiga pet.. Mycket konstigt tyckte jag. Å som vanligt när man har med sig folk så går det åt helv... I synnerhet när man hypat sjön en gnutta.. 
 
Vi förflyttade oss ut till "djupvasen" en stor vase på en plats där det är nära till sjöns största djup som enbart är kring 4,7m vad jag sett. Vasen ligger dock på ca 3m och det är relativt mjuk botten runtomkring hela området. Så vasen bryter verkligen av den annas så kantfattiga sjöns botten. Här började det dock hända grejer. Jag säger till Jens kasta såhär och dit.. Lägger ett kast och SMACK ! En såndär fånig grej som bara händer ibland när man ska showa lite...
 
8hg+ kräftborre-kärlek! Förbannat skoj och här höjdes pulsen! Tjurnackar på borrarna är underbart!
 
Med en sån start på nya stället blev allt intressant! Det tyckte borrarna med och vi började klippa fisk efter fisk! De flesta små, med någon bättre mellan varven! och bättre i denna sjön är egentligen 2hg+.. Men fisk fick vi och kul var det! Nästa gång va de Jensson att klippa på bättre fisk! 
 
 
6hg+ och fenorna är sprängröda! fantastiskt fina fiskar i sjön med riktiga tjurnackar när de kommer upp i size!
 
Mycket kul fiske och vi petade säkert upp en 70-80 borrar denna eftermiddag kväll! Jag fick lära mig något nytt även denna dagen.. Dels har jag varit ganska anti att köra in mot mörkret.. Tycker att efter 20.00 kan man lika gärna lägga ner borrefisket.. men har fått ändra uppfattningar kring detta!! Vi stack till en vase närmare där vi utgick från. En vase nära till land och mycket hårdbotten i anslutning. Djupet vasen ligger på är ca strax över 2m.  Även här var fisken igång! 
 
Vi fick ändra lite taktik med.. Sjukt skoj fiske! Då vi såg stora abborrar plöja i ytan skickade Jens ut sin jigg med 3g skalle o en liten jigg minns jag rätt va de en Fin-s jigg.. o började veva den strax under ytan och då började det smälla på! Såhär gjorde vi sen, små lätta skallar som vi lät hoppa o ryckas i ytan och det smackade på oerhört sköna hugg! vi fick faktiskt flera fina fiskar både här och vid föregående ställe, ett par kring 5-6hg och några mellan 2-4. Mycket skoj! Roligt var även att jag klippte en större borre som var lika stor som den andra 8,4hg kräftguld även den!
 
En sån min man har när man är berusad av fisket och satikens trött... Även fin tjurnacke på den..
 
Vi slet på fram till 9tiden och det var nog den roligaste turen vi haft tillsammans efter de randige om man ser till huggvillig fisk! Sjön är som sagt på gång.. O det ska bli spännand att följa utvecklingen de närmaste åren!! 
 
Det närmaste nu är väl det riktiga ruskfisket som nalkas.. Jag har någon vision om att nöta ända till isen lägger sig! Både med jiggfiske men också båtpimpel som jag tycker är oerhöt roligt fiske och mäkta effektivt de kalla dagarna! Jag har ännu inte i år klivit över kilostrecket, det gjorde jag inte förra året heller så nu börjar jag bli lite desperat.. Jag har ganska många fiskar mellan 8-9+hg. både sedan förra året och i år med. i år tror jag att jag har 3 över 9hg och 4 över 8hg. Så jag är där o nafsar absolut..
 
Den sjö som blir intressant i senhöst/vinter är en annan sjö från min barndom. På det småländska höglandet har jag min abborrpärla med ett bestånd som håller riktigt god snittvikt när man fiskar. Vi har många fiskar över 8-9hg men har inte lyckats klippa någon över kilot än. TILLS för några veckor sedan när jag Jensson och hans bror Jeppesson var med. Jag hade domderat över att sjön är oerhört rolig men att jag börjat tvivla på om det verkligen finns någon borre över kilot.. jag har fått på 934g 930g o 965g men aldrig över kilot.. Det tog Jepsson 1 kast att knäcka den förbannelsen när han lyckades peta upp denna skönheten!
 
 
En mycket grov o fin fisk på 1170g fick bryta förbannelsen över sjön och samtidigt ge hopp för det framtida fisket att jag själv ska lyckas knipa en på över kilot i sjön!
 
 
Jag klippte samma pass den 3e fisken över 9hg som jag tagit i sjön! Med ett Gunthersmile o röd flanellskjorta är jag fan farlig..
 
 En annan vacker borre från ett annat pass! Jag har märkt att det ibland kan va najs att "jerka hem" en större Fin-s jigg längs med botten.. Ytterliggare en sak man lärt sig i år...
 
 
Jag har inte givit upp jakten på kilosfisken 2017.. Sökandet fortgår även om tiden börjar rinna ut.. Jag hoppas kunna uppdatera bloggen igen med ett inlägg kring att målet uppnåtts! Tills dess är det bara nöta på!
Som avslut på detta inlägg måste nämnas att fiskar man med bröderna så får man även se en del bonusgäddor.. o det är en hel del.. o de är oftast av bättre kaliber med!
 
Som vanligt vid vårt borrefiske.. Är det inte Jeppe som på bilen så är det Jens..
 
 
 
Väl mö(r)t och skitfiske!
Mvh Sjöström.